image

Om MANNEN MED PLANEN - Raye Walter

Raye vokste opp på Amerikas østkyst, men har også bodd i Sørstatene, the Mid-west, og på Vestkysten. Som ungt barn viste Raye ekstraordinære musikalske ferdigheter, og han kom fra en musikalsk og kunstnerisk familie. Raye, som alltid hadde trodd på Guds eksistens (Rayes bestemor var søndagsskolelærer), ble en dedikert kristen i sine tidlige tenår. Og naturligvis fikk denne beslutningen og den påfølgende livsforandringen innvirkning på hans musikkinteresser og ambisjoner.

GOSPEL CENTRAL Founder and Project Coordinator Singer/Songwriter & Vocal Coach - RAYE WALTER
RAYES MUSIKALSKE RØTTER går dypt inn i soul, R&B, jazz, funk og gospel. Han studerte klassisk piano som barn, og hadde fordypning i sang gjennom forberedende til musikkutdannelse på videregående og på høyskolen. Raye studerte musikkteori og pedagogikk ved Shaw universitet, Raleigh, NC, USA.

image

RAYE HAR INSTRUERT OG DIRIGERT GOSPELKOR siden han var 15. Han vokste opp som en jevnaldrende med mange av pionerene av det som etter hvert ble kjent som ”Contemporary Gospel Music” (”Samtidsgospel”), og ble også inspirert av dem: navn som The Edwin Hawkins Singers (”Oh Happy Day”), André Crouch & the Disciples og Jessy Dixon.

Allerede i 1968 – i en periode hvor det ble gjort iherdige forsøk fra visse på å fjerne alt av kristne tradisjoner og kristen innflytelse fra den amerikanske offentlige skolen – startet Raye sitt første kor; det første gospelkoret i en offentlig skole som ble godkjent av administrasjonen – The Overbrook Singers (Overbrook videregående skole, i Philadelphia, PA).
image
RAYE WALTER HAR VÆRT EN AV DE LEDENDE “PIONERENE” – BAK SCENEN – INNEN PROMOTERING AV GOSPELKORMUSIKK I SKANDINAVIA SIDEN MIDTEN AV 80-TALLET!
I SVERIGE i 1986 arrangerte og produserte Raye innspillingen av ”We Love Gospel Music” (Royal Music), et album som viste seg å bli en katalysator for en helt
ny bølge av interesse for gospelkorsang i Skandinavia. Dette i sin tur ledet til opprettelsen av en rekke nasjonale og internasjonale gospelfestivaler.

Raye jobbet tett sammen med gründerne og lederne
av flere av disse festivalene i utviklingen av deres pro-
sjekter, og bidro også som soloartist, korinstruktør og motivator: blant annet Stockholms Gospel Festival i Sverige, Skjærgårdsgospel i Norge og Glumsø Gospel Festival i Danmark.

image

I Helsinki i Finland spilte Raye inn og produserte ”The African Gospel Celebration” (FinnGospel) for sangartist og kamerat Pekka Simojoki, en innspilling som dannet grunnlaget for en landsdekkende Nattverdsmesse for unge finske kristne.

OG HER I NORGE har Raye vært vokal- og korinstruktør og medprodusent for Oslo Gospel Choirs første studioproduksjon: den internasjonalt anerkjente bestselgeren ”Get Together”!

image

Dette er bare noen få eksempler på Raye Walters omfattende banebrytende musikalske innflytelse innen promotering og videreutvikling av gospelkormusikk i Skandinavia, og på den standardøkningen hans innsats har medført.

I tillegg kommer uttallige konserter, korseminarer, gjesteforelesninger og TV- og radioopptredener over de siste tre tiårene, både i Nord-Amerika og Skandinavia. Alt i navnet til en musikksjanger Raye elsker – og tror på: gospelmusikk!

image

GOSPEL CENTRAL er nok en milepæl i Rayes fortsatte bidrag til inspirasjon, utdannelse og utvikling innen temaet gospelkorsang og denne sjangerens rettmessige – og velfortjente – prominente og essensielle posisjon i den vestlige populærmusikkverdenen.

image

I tillegg til hans bredt anerkjente musikkekspertise og erfaring, har Raye Walter en lavere grad i datavitenskap fra høyskolen i Uddevalla – Trollhättan, Sverige; og bachelor- og mastergrad i informatikk, inkludert studier innen vestlig filosofi og interkulturell kommunikasjon fra Universitetet i Göteborg, Sverige.

Raye har språkkunnskaper innen 6 språk, og bruker 3 av dem for tiden i dette prosjektet.HOME
image

TILLBAKE TIL SITE MAP
imageNorsk øversettning:
ØYVIND THORMODSÆTER